“Deep breaths are like little love notes to your body”

 

Je kan je bij de titel van deze blogpost afvragen waar ik daarmee naartoe wil…  Want tenslotte ademen we allemaal.  Zonder adem sterven we gewoon, klaar.  Maar ik wil het inderdaad niet hebben over onze automatische ademhaling die ons in leven houdt.  Dat we ademen, is een natuurlijke reflex en doen we volledig geautomatiseerd.  Hoe prachtig is dat eigenlijk, hé?

Maar wist je dat je adem echt een life saver kan zijn als het ertoe doet?  Dat ademen je meest krachtige wapen is dat je ten alle tijden kan inzetten en zelfs zonder dat een ander het door hoeft te hebben?  Van heel simpele trucjes die je ondersteunen doorheen de dag tot diepe heling door je ademhaling in te zetten.  Breath work is gewoon fenomenaal geniaal!

Sinds ik zelf meer bewust gebruik maak van mijn ademhaling en deze ook van nature terug naar mijn buik bracht, ervaar ik zoveel meer rust.  En voel ik toch weer stress opborrelen of heb ik een lastig moment weet ik dat mijn adem me kan redden.  Zelfs voor mijn kinderen pas ik het toe en vraag ik regelmatig om eens goed diep in te ademen en dan rustig weer uit.

We leven in deze samenleving meer in de lucht; in ons hoofd en de ademhaling bevindt zich doorgaans ook hoog op je borst.  Doe de test maar eens en richt je aandacht op je ademhaling.  Waar zit deze? Voel je jezelf erdoor gedragen als een baby in een wieg doordat je zacht je buik voelt bewegen?  Of merk je eerder onrust en een ademhaling hoog op je borst die ook nog eens vluchtig voelt?

Eens je hier bewuster mee omgaat en er meer aandacht aan schenkt, ga je steeds meer ervaren wat je adem voor jou kan betekenen naast je louter in leven houden.  Alsof dat niet genoeg is 🙂  Je adem kan echt wel zoveel meer dan dat!

Makkelijke en korte oefening die je instant rust brengt in een lastige situatie:

  • richt je aandacht op je ademhaling
  • breng deze diep in je onderbuik
  • adem diep in langs je neus en tel tot 4-5-6 (de lengte kies je zelf)
  • houd je adem vast, even lang als je hebt ingeademd
  • adem uit – liefst door je mond – weer even lang als je hebt ingeademd
  • herhaal dit tot je jezelf rustiger voelt worden

En er zijn nog veel andere oefeningen die je ondersteunen en je dragen, gewoon door te ademen.  En het mooist van al?  Je hebt het altijd bij, het is iets heel natuurlijks, het heeft geen nevenwerkingen en je hoeft er geen dure attributen voor aan te schaffen.  Om dan maar een paar voordelen op te noemen.

Heb je al gehoord van breath work?  Deed je bijvoorbeeld al eens een rebirthing?

Recommended Articles

X

Je winkelmandje

Winkelmand is leeg

Subtotaal excl BTW
€0.00
Toepassen
0